En bunke små sten gravet ned i jorden, en noget overdimensioneret hårtørrer og turbineanlæg fra et kraftvarmeværk er de tre dele i et helt nyt energilagringssystem, som skal gemme på den overskydende vindenergi.
Det er tankegangen bag et testlager, som er åbnet på DTU Risø. Når der er overskud af strøm, anvendes den til at varme stenene op via varmeblæseren. Stenene bliver varmet op til 600 grader, og der er en årsag til, at det netop er havnet på den temperatur. Når man så at sige skal hive strømmen tilbage igen, gøres det nemlig via et turbineanlæg fra de kraftvarmeværker, som lukker ned på stribe. Man får langt fra al den strøm tilbage, som man sender ned i jorden, kun cirka 40 procent. Resten går til i varme, som man på klassisk, dansk vis anvender til fjernvarme. Dermed er den samlede udnyttelse af overskudsvindmøllestrømmen langt over 90 procent – blot fordelt på strøm og varme.
Testanlægget er på 3,5 kubikmeter, og det kan lagre 875 kWh. Det svarer nogenlunde til, hvad en gennemsnitlig husstand anvender på to måneder.
Så lang tid kan stenene, trods en god isolering, ikke holde på varmen. En uges tid, måske ti dage, er den tidsmæssige lagringstid.
Energiselskabet Seas-NVE står i spidsen for projektet, og her vil man sammen med partnerne analysere resultater og målinger fra testlageret, før der træffes beslutning om at gå videre med større testanlæg. Der har i projektet været overvejelser om et energilager på størrelse med et moderne Ikea varehus på ca. 200.000 kubikmeter. Et lager i denne størrelse vil skulle deles op i celler, som hver kan gemme ca. 2,5 GWh, svarende til ca. 9.000 husstandes årlige elforbrug.
– En af vores største udfordringer som samfund er at minimere brugen af fossile brændsler. Der er et stort behov for endnu mere energi fra vedvarende energikilder og for at kunne lagre denne energi. Projektets undersøgelser tyder på, at lagring i opvarmede sten måske kan være med til at imødekomme dette behov. Stenlagre er en miljøvenlig og billig løsning, som i større skala kan være med til at indfri målsætningerne om en 100 procent fossilfri energiforsyning uden tab af forsyningssikkerhed, siger Jesper Hjulmand, administrerende direktør, Seas-NVE.