8.488 gæster. Så mange har der ikke været til en El & Teknik-messe siden 2012 og det vidner om en branche, der har så meget gang i hjulene, at det kan være svært at følge med.
Årets messe fulgte godt i tråd med 2016-udgaven, hvor der var sat spot på fagligheden. I 2018-udgaven var det atter det faglige, som var helt i top. Selvom en messe også skal være en fest for både fag, udstillere og besøgende, så kom de mere end 8.000 gæster i høj grad for at blive klædt på til fremtiden.
Det gælder både inden for de konkrete produkter og komponenter, som der altid er godt af på en messe, men i ligeså høj grad for at få et indblik i, hvor deres egen branche bevæger sig hen. Og den bevæger sig. Det er tydeligt. Mere digitalisering, mere IoT, mere fagglidning. Det sidste konkretiseret ved flere udstillere af varmepumper. Et område, der ligger som en nyasfalteret motorvej foran elinstallatørerne, men de skal både ville og kunne køre på den. Ellers er der andre, som overhaler. Og det med topfart.
Som sædvanligt var der 800 studerende på førstedagen, og de blev taget godt imod. Så godt, at nogle af udstillerne havde indhyret headhuntere for at sikre sig deres del af de kommende, stærkt efterspurgte elektrikere. Og generelt var udstillerne meget tilfredse med messe og gæster – både hvad angår antal og sammensætning.
Hvis vi skal tage lidt tal, var de besøgende bedre fordelt, end de normalt er. Normen siger en lidt forsigtig start, en hektisk 2. dag og en stille afrunding, men sådan blev det slet ikke i år. Bare se på tallene:
Tirsdag: 2.975
Onsdag: 2.979
Torsdag: 2.534
Ved scenen for Fagligt Forum har der især under Steen Søgaards indlæg om de nye elsikkerhedsregler været godt fyldt på tribunen, mens indlæggene ved IDA-scenen og mini-kurserne har været mere end velbesøgt – en tendens der bekræfter, at branchen har en stor efterspørgsel og lyst efter ny viden, nye produkter, netværk og faglighed, og at fagmesser er det oplagte sted at få den samlede pakke på én gang.
Som et forsøg var der længe åbent på 2. dagen, godt hjulpet på vej af livsstilseksperten Christine Feldthaus. Messeledelsen skal vurdere, om den længere åbningstid bliver gentaget om to år.
Installations Nyt var naturligvis stærk repræsenteret med egen stand sammen med vores søsterblad under TechMedia-hatten, Elteknik. I den kommende udgave af Installations Nyt bringer vi vores indtryk af den succesfulde messe i Odense.