Offentlig-privat partnerskab, også kendt som OPP, er en blandet pose bolcher, viser den første danske sammenligning af sygehusbyggerier gennemført som henholdsvis et OPP og et traditionelt anlægsprojekt med det offentlige for bordenden.
For mens OPP-projektet gav fordele som en bedre kvalitet og overholdelse af tidsplaner, var det samtidig et dyrere projekt. Det står klart efter VIVE (Det National forsknings- og analysecenter for velfærd) i samarbejde med professor Ole Helby Petersen fra Roskilde Universitet har undersøgt byggerierne.
– Der er stor opmærksomhed omkring, hvorvidt det giver bedre og billigere byggeri, når man lader private stå for at bygge og drive offentlige anlægsprojekter, frem for at det offentlige selv agerer bygherrer. Denne undersøgelse viser, at OPP-byggeriet har en højere byggeteknisk og æstetisk kvalitet, men at omkostningerne til projektet omvendt ser ud til at være højere, siger projektchef Ulf Hjelmar fra VIVE.
De to sygehusprojekter var byggerier i Vejle (OPP) og i Aabenraa.
Blandt forskellene var, at Vejlebyggeriet blev færdigt til tiden, mens byggeriet i Aabenraa blev ni måneder forsinket. Til gengæld har udgifterne til både anlæggelse og drift været højere i Vejle end det traditionelle projekt i Aabenraa.
– Dette eksempel viser, at OPP har været en dyrere løsning, men man har fået et bedre byggeri, som blev leveret til tiden og inden for budgettet. Det skyldes blandt andet, at den private part har ansvar for både byggeri og efterfølgende drift. Det giver et stærkt incitament til at levere et byggeri i god stand og til tiden, siger Ulf Hjelmar.
VIVEs undersøgelse viser som sagt, at OPP-byggeriet pr. kvadratmeter har haft større udgifter til anlæg og den løbende drift. Dertil kommer, at når kontrakten med OPP-konsortiet udløber i 2041, skal regionen betale en engangsydelse for at overtage bygningen.