Det danske elnet er et af verdens mest stabile, men det er endnu ikke klart til at håndtere store mængder af den fluktuerende vindmøllestrøm. Problemet er velkendt og bunder i, at man endnu ikke har en hensigtsmæssig måde at “gemme” strøm på i det danske netværk, så for eksempel strømmen fra en blæsende nat op til den 24. december, kunne gemmes til senere på dagen, som er en af de dage på året, hvor vi virkelig går til den.
Den oplagte vej er batterier, men der er også en anden vej, der ikke går ud på direkte at gemme selve strømmen, men gemme den ved, at, skal man sige overbenytte den i for eksempel frysehuse, bygninger og fjernvarmesystemet.
– Lidt enkelt fortalt gør vi sådan her: Vi køler frysehuset længere ned, når det blæser meget, og så kan vi spare på strømmen til køling, når det ikke blæser så meget, forklarer Lars Bonderup Bjørn, der er administrerende direktør for energikoncernen Ewii, der er med-initiativtager til det fireårige forskningsprojekt Flexible Energy Denmark. Metoden er ikke klar endnu, men er i gang med at blive udviklet i Flexible Energy Denmark, forklarer direktøren.
En af de åbenlyse fordele ved metoden er, at man ikke skal ud og opfinde eller opbygge selve lagringspladsen – den er allerede etableret.
– Det gør det muligt at udnytte den vedvarende energi tæt på fuldt ud. Det betyder, at vi kan lukke ned for fossile brændsler, samtidig med at der skal investeres mindre i vedvarende energi for at få et klimavenligt system, siger Lars Bonderup Bjørn.