Bæredygtighed var det gennemgående tema for eftermiddagen, da Veltek holdt årsmåde på Severin i Middelfart.
Selve årsmøde fandt sted efter organisations generalforsamlinger for flere af dens sektioner, og her var der listet fire talere op og med den altid energiske DR-vært, Clement Kjersgaard som moderator.
Anders Stouge (adm. dir. DI Byggeri) var første mand, og det var ikke lyse udsigter, han havde taget med. I forvejen ser mange generelt ikke lyst på den nære fremtid for byggeriet, men aftalen mellem KL og regeringen om det kommunale anlægsbudget gjorde efter hans mening ikke sagen bedre.
Det lægger en dæmper på et offentligt byggeri, der i forvejen er bremset som følge af de stigende priser. Dermed får den negative bold ekstra fart.
Ser man lidt mere overordnet på det, er det vigtigt for branchen at øge graden af digitalisering. Det kan give en lettere vej til den dokumentation, der er vigtigt, når man skal opfylde de kommende krav om mindre udledning, som EU har i støbeskeen. Og det er krav, mente han, som der vil blive holdt et grundigt øje med fra EUs side.
Også Steffen Maagaard (MOE/Buildingdesign), kom ind på kravene til det bæredygtige byggeri, der ruller hurtigere og hurtigere. Næste år er udledningskravet til bygninger over 1.000 kvm 12 kilo CO2e/m2/år. Men i 2029 er det faldet til 7,5. I den frivillige CO2-klasse vil grænseværdien i 2029 være helt nede på 5 kilo CO2e/m2/år.
Og det kan vise sig at være svært indenfor en branche, der er kendt for at høre til blandt de tunge drenge inde for CO2-udledning.
Han påpegede derfor vigtigheden af det initiativet, som Realdania og Villum-fonden har skabt. De har startet et projekt – fra 4 til 1 planet, der skal forsøge at finde metoder til mere bæredygtige metoder til at bygge.
Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, var repræsentant for den politiske side. Han erkendte, at erhvervslivet ofte var milevidt foran politikerne, men det var heller ikke på det faglige område han så sin og andre politikeres styrke.
I stedet skulle Christiansborg fungerer som en slags mineryddere, der fjerner al den lovgivning, der forhindrer de gode idéer, tanker og løsninger.
Det tog et Veltek-medlem meget bogstavligt i spørgerunden, og fortalte om de bureaukratiske processer, der lå i at skifte fra gas til varmepumpe. En proces, der var lige ved at tage livet af hele projektet. En udfordring, som Søren Pape slet ikke kendte – men ville tage med tilbage til Borgen.
En ting er tankerne om at gå fra sort til grøn. Men hvordan kommer man egentligt i gang – og holder processen i live? Det var emnet for den sidste taler, Carsten Jespersen, CEO for virksomheden KE Fibertec, der har været igennem det hele, og han kunne tage tilhørerne med ind i maskinrummet på sådan en rejse.
En rejse, der har budt på bump og udfordringer – og lærdom om, hvor man skal begynde. Det er nemlig ikke ved produkterne, som mange vil se som det oplagte.
I stedet skal man tage fat i det enkle, og arbejde videre derfra. Det kan være at nedsætte energiforbruget – fx ved at skifte lyskilder eller lignende. Det gælder om at rulle en bold i gang, der kan vokse sig stor. Ikke forsøge at skubbe en allerede stor bold, der ligger helt stille.
Ellers er risikoen, at man går død i den komplicerede proces. Sat på spidsen kommer man derfor til et helt andet resultat, mente Carsten Jespersen:
Direktøren ender med at købe en elbil – og så er alle glade
Generalforsamlingerne bød på organisatorisk ændringer. Den Eltekniske sektion skifter navn til Veltek El og sektionen Armatur, vand og afløb er blevet ændret til Veltek Vand, og ligger dermed i forlængelse af sektionerne, Veltek Ventilation og Veltek Varme.