ABB’s fejlstrømsrelæer forhindrer utilsigtede udkoblinger grundet LED-belysning og elektronik
I takt med den stigende anvendelse af LED-belysning og elektronik i tilsluttede brugsgenstande oplever stadigt flere, at der sker utilsigtede udkoblinger. På Rigshospitalet Glostrup er problematikken løst ved at installere ABB’s fejlstrømsrelæer med AP-R-teknologi.
Det er både godt for miljøet, CO₂-regnskabet og budgettet, når der tænkes i energi optimering og blandt andet indføres LED-belysning, der som bekendt bruger langt mindre el end traditionelle lyskilder. Men hvad de færreste tænker over er, at LED-lyskilder afgiver en del overharmoniske lækstrømme. Dette medfører, at mange oplever, at relæet slår utilsigtet fra – eller endnu værre, slet ikke!
Når relæet kobler ud
– En LED-lyskilde i fornuftig kvalitet kan faktisk afgive helt op til 2 mA lækstrøm i indkoblingsøjeblikket, hvilket kan få den foransiddende fejlstrømsafbryder med nominel udløsestrøm på 30 mA til at koble ud allerede ved tænding af 8-10 LED-lyskilder, så tjek tabellerne, opfordrer Casper Hansen, der er maskinmester på Rigshospitalet Glostrup.
– Vi har selv oplevet, at udskiftning af lysstofrør til LED har givet fejludkoblinger, men der er også problemer med overharmonisk støj fra andet elektronisk udstyr, for eksempel patienternes ladere til telefoner og iPads. Relæerne slår fra, fortæller han og tilføjer:
– Det går jo ikke. Derfor henvendte vi os til ABB, som tilbyder fejlstrømsrelæer med AP-R-teknologi. For os handler det om, at vi kan stole på, at vores relæer kobler korrekt ud, så vi undgår utrygge eller personfarlige situationer.
Hvad er AP-R-teknologi?
AP-R-teknologien blev designet til at imødekomme utilsigtede udkoblinger, som følge af de læk strøm me, LED og anden elektronik afgiver ved indkobling. Det elektroniske kredsløb kan “se” forskel på midlertidige indkoblingslækstrømme og personfarlige fejlstrømme.
Teknologien bruger en minimal tidsforsinkelse til udkobling, som modsat et selektivt relæ stadig holder sig inden for de tilladte sikkerhedsgrænser, jf. IEC/EN 61009, og derfor stadig defineres som et momentant relæ, der anbefales som personbeskyttelse mod direkte og indirekte berøring.
Tidsforsinkelsen gør derfor AP-R yderst velegnet til belysningsanlæg med elektronisk forkobling (LED og HF-spoler), lange kabelinstallationer eller bare steder, hvor der er meget forbrugerelektronik, fx telefonopladere.
– Det overraskende var, at listeprisen for AP-R-udgaven var mindre end hundrede kroner højere, smiler Casper Hansen.