Døgnrytmelys, human centric lightning, tunable white, dynamisk lysstyring eller circadian lighting. Dynamisk styring af farvetemperaturen på og mængden af det kunstige lys, mennesker udsættes for hen over døgnet, har allerede fået en række betegnelser, og flere producenter er begyndt at markedsføre belysningssystemer med døgnrytmelys.
Den grundliggende ide bag døgnrytmelys er, at det indvirker på menneskers, humør, energi og koncentrationsevne. Dermed kan det for eksempel potentielt sætte dem i stand til at udføre arbejdsopgaver hurtigere og med færre fejl.
Mangel på viden
Men der mangler viden om, hvordan anvendelse af døgnrytmelys påvirker mennesker på længere sigt. Det mener Anne Bay, der er direktør for den uafhængige netværks- og vidensorganisation Dansk Center for Lys (DCL). Hun vurderer, at der kan gå et årti, inden døgnrytmelys er modent til bred anvendelse.
”De praktiske erfaringer inden for området kommer hovedsagelig fra sundhedssektoren, hvor der er blevet fokuseret på døgnrytmelysets terapeutisk effekt. Men de erfaringer kan ikke umiddelbart overføres til for eksempel industri, kontor eller undervisning. Her vil der være brug for et indhente nye erfaringer eller for egentlig forskning. Vi ved noget, men endnu ikke nok, om hvordan dynamisk lysstyring påvirker den menneskelige døgnrytme, ” siger Anne Bay.
Hun hæfter sig ved, at der endnu ikke foreligger undersøgelser, som dokumenterer effekten af skiftende farvetemperaturer i belysningen. Derimod er det dokumenteret, at mængden af lys påvirker menneskers trivsel.
”Den tilgængelige lysmængde og intensitet har enorm betydning i forhold til kroppens produktion af hormoner i løbet af dagen og dermed også vores velbefindende og søvnkvalitet,” siger hun.
Beskeden brancheinteresse
I stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müllers belysningssektion følger projektchef Vibeke Stokkebro udviklingen inden for døgnrytmelys tæt. Men hos kunderne – elinstallatører og projekterende rådgivere – er interessen for døgnrytmelys fortsat på et beskedent niveau, konstaterer hun
”Vi mærker en stigende interesse for dynamiske belysningsløsninger, men det er oftest med henblik på at opnå så høj energieffektivitet som muligt. Styring af tænding og lysmængde på baggrund af behov og tilgængeligt dagslys, er et hit, men her er der også tale om moden teknologi, som for længst har bevist sin værdi i praksis, og det lægger rådgivere og installatører stor vægt på,” siger Vibeke Stokkebro.
Gennembrud på længere sigt
Hun tror dog på et gennembrud for døgnrytmelys på lidt længere sigt.
”Det kan blive det samme som udviklingen inden for LED-belysning. Der vil være skepsis og tilbageholdenhedi begyndelsen, indtil teknologien har bevist sit værd. Derefter kommer efterspørgslen. Under alle omstændigheder bør man som installatør eller rådgiver holde sig orienteret om udviklingen inden for døgnrytmelys,” siger Vibeke Stokkebro.
Designaspekter går tabt
Hos DCL ærgrer Anne Bay sig over, at de eksisterende døgnrytmelys-løsninger hovedsagelig er baseret på armaturer med helt ensartede, opale flader.
”Lige nu ligger fokus på energiforbrug og døgnrytmelys, mens dialogen om design og fordeling af lyset er trængt i baggrunden. Vi har glemt at diskutere, hvilken oplevelse belysningen giver os,” siger hun.