Kartofler giver baghjul til en hel by

Kartoffelmelsfabrikken AKM i Brande fordobler produktionen, og det kræver samme mængde energi, som byens indbyggere bruger – på to år. ABB har leveret sekundære mellemspændingsanlæg og distributionstransformere fra 1.000 og op til 2.500 kVA.

Hvis man kan lide store tal, så gælder det om at følge med nu: 162 kg kartofler pr. sekund eller knap 10 tons i minuttet i otte timer om dagen i cirka fire måneder. Så mange kartofler indleveres i løbet af kartoffelsæsonen, også kaldet kampagnen.

I den periode modtager Andels-Kartoffelmelsfabrikken Midtjylland, AKM, i Brande fra næste sæson ca. 360.000 tons kartofler, som omdannes til ca. 80.000 tons kartoffelstivelse på den nye fabrik.

Det kræver store mængder energi, som RAH Net, en fusion mellem MES Net og RAH Net, skal levere.

– I kampagnen bruger AKM ca. 20 millioner kWh el, hvilket svarer til næsten det dobbelte af, hvad byen Brande bruger på to år, forklarer MES’ projektleder Kenneth Schultz. Han har i halvandet år brugt en stor del af sin vågne tid på projektering og opbygning af et nyt forsyningsanlæg lidt ud over det sædvanlige. Til det har ABB leveret to store sekundære mellemspændingsanlæg, type UniSec med 800 A samleskinne. UniSec-anlæggene er på henholdsvis 14 og 28 felter. Anlægget på 28 felter er det største i hele verden, som er leveret til industrien. Ud over mellemspændingsanlæggene har ABB leveret en del distributionstransformere fra 1.000 kVA til 2.500 kVA.

For spændingens skyld
– Da vi for snart to år siden begyndte at regne på, hvad effektbehovet ville blive, var det i sagens natur svært at lave sådan en beregning. Det har også vist sig, at der opstod behov for mere energi i takt med, at byggeriet skred frem, fortæller Kenneth Schultz og tilføjer:

– Så i dag er vi ekstra glade for, at vi besluttede os for udstyre anlægget med sensorer i stedet for 19 traditionelle strøm-og spændingstransformere. Dette giver os mulighed for at vælge større distributionstransformere, uden at der skal laves fysiske ændringer på det sekundære mellemspændingsanlæg. Desuden er det en stor fordel, at det er modulopbygget, så vi selv kan bestemme rækkefølgen af kabelfelter, langsadskillere og transformerfelter.

– AKM forsynes fra to 60/10 kV-stationer, som – sammen med UniSec-løsningen – giver fabrikken en høj forsyningssikkerhed. ABB har sammen med MES fokus på digitalisering. Derfor kan anlægget hos AKM fjernovervåges og betjenes fra MES’s kontrolrum.

Tunnel til kabel

Kenneth Schultz fortæller, at MES har trukket mere end 12 km kabel mellem 26 transformere fordelt på 11 transformerstationer.

AKM valgte at bygge en tunnel under jernbanen for at få lettere adgang mellem AKM’s to bygningskomplekser. Dette gav så mulighed for, at MES kunne lave en kabeltrace af 110 mm plastrør ophængt på væggen, til deres 10 KV-kabler.

I det daglige benytter AKM’s medarbejdere tunnelen til personfærdsel og varetransport, så de undgår at krydse jernbanesporet i terrænniveau.

Glad for strøm
Gennem hele forløbet har Kenneth Schultz haft et tæt samarbejde med blandt andre Rambøll, hvor projektleder Morten Nielsen og hans kolleger har ”taget godt imod” de mange ampere strøm fra forsyningsselskabet.

– På hele fabriksområdet er der over 40 motortavler, heraf mange med ABB-frekvensomformere. Næsten alle AKM’s maskiner er udskiftet med nye, og selve grundinstallationens samlede effekt fordobles fra 13 MW til hele 26 MW, siger Morten Nielsen.

Nogle af de nye maskiner er to enorme inddampere med store ABB-motorer med tilhørende frekvensomformere. Hver inddamper lægger beslag på en 2.500 kVA-transformer.

ALSIDIGT PRODUKT
Mere end 60 pct. af alle danske kartofler ender som kartoffelmel – eller mere korrekt kartoffelstivelse. Industrien bruger 99,5 pct. af den samlede produktion af kartoffelmel til fremstilling af kager, leverpostej, pølser, ketchup, ost, snacks, fiskekonserves, vingummi, lakridskonfekt og meget, meget mere. Kartoffelstivelse bruges også i tabletter, i limproduktion og til fremstilling af enzymer og gær. Næsten 90 pct. går til eksport.