Hurtig energioptimering – GN Belysning opfordrer til, at alle hjælper med til at få skiftet de sidste gløde- og halogenpærer til LED.
For ikke så længe siden kunne man regne med godt to kroner pr kWh, men der har været store variationer prisen i de sidste mange måneder.
Derfor handler det om hurtigst muligt at få elforbrug ned, mener Erik Ebbe fra belysningsleverandøren GN Belysning i Herning:
– Jeg siger ikke, at vi skal mørklægge vores boliger og finde stearinlysene frem, men vi skal tænke os om, siger han og nævner, at der heldigvis findes en del lavthængende frugter:
– Energistyrelsen regner f.eks. med, at der stadig findes glødepærer i hvert tredje hjem og halogenpærer i hvert andet – også selvom de koster fem gange mere i strøm. Dertil kommer elsparepærerne, som tiden også er løbet fra. I en situation, som den vi står i, skal de selvfølgelig skiftes til LED, der er meget mere energi- og klimavenlige, siger han.
Ti gange så dyre i drift
Ifølge Erik Ebbe er der rigtig mange, der undervurderer, hvor meget strøm, der egentlig løber igennem de forældede lyskilder – og hvor meget det bliver til i kroner og ører:
– Et godt eksempel er en 60W glødepærer, der brænder i seks timer om dagen, altså cirka 2000 timer om året. Med den nuværende elpris medfører det en udgift på – og hold nu fast – 720 kr. Og det er vel at mærke for en enkelt pære!
– Skifter man derimod til en 6W LED-lyskilde, som giver det samme lys, reduceres omkostningen til 72 kr. Dermed kan man altså spare 700 kr. på de to minutter, det tager at skifte lyskilden, og samtidigt slår man et slag for klimaet, siger han og nævner, at man selv kan beregne udgiften ved diverse lyskilder på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk.
Hjælp forbrugeren
Men netop fordi prisudviklingen er gået så hurtigt, kan man ikke forvente, at Hr og Fru Jensen selv tager bolden op og reagerer med det samme, fortsætter Erik Ebbe:
– Derfor synes jeg, at vi som fagfolk har et fælles ansvar for at spørge ind til både privat- og erhvervskunders situation. Har de bare en enkelt gammel gløde- eller halogenpære siddende, bør de selvfølgelig få den skiftet med det samme – og særligt nu, hvor vi går ind i den mørke tid, siger han, og tilføjer, at ude lys og timere til f.eks. julebelysning også er oplagt at spørge ind til.
– Med de kWh-priser, vi ser i øjeblikket, handler det om at gennemgå hele husstandens eller kontorets forbrug med en tættekam, og skrue ned de steder, hvor det er muligt, siger han.
Energistyrelsen: Skrot dem!
Og Erik Ebbe er langt fra den eneste, der opfordrer danskerne til at spare på strømmen. På, SparEnergi.dk slår Energistyrelsens fast, at man ikke sparer penge ved at beholde sine gamle gløde- og halogenpærer, så længe de virker.
”Selv hvis du fik dem gratis, kan de ikke betale sig at bruge. Hverken for klimaet eller for din pengepung. Skrot dem, hvis du har dem”, lyder rådet.
Komplet sortiment
Hos GN Belysning peger man på, at LED teknologien har skabt mulighed for at styre lyset meget mere præcist og dermed mere økonomisk – f.eks. ved hjælp af tre trins dæmp. Af samme grund har man fyldt lageret op med ikke færre end 70 forskellige LED-lyskilder der er til det danske marked.
– Målet er at have et komplet sortiment, så vi kan dække ethvert belysningsbehov, siger Erik Ebbe og fortsætter:
– Derfor må man heller ikke gå og tro, at der ikke findes en LED-erstatning for de specialpærer, man evt. har i sit hjem. Det gør der med meget stor sandsynlighed, og der er som sagt rigtig mange penge at spare, lyder det.