De tekniske krav til det moderne hospital er stadigt stigende, og dette påvirker i høj grad planlægningen, uanset om der skal bygges nyt, bygges til eller renoveres. Til at understøtte det moderne og fremtidssikrede hospital tilbyder ABB en bred vifte af tekniske løsninger. Det kan være alt, lige fra transformere på hospitalet til den enkelte stikkontakt på patientstuen. Alle løsninger har det tilfælles, at de understøtter driftssikkerheden omkring kerneydelsen, leverer maksimal oppetid og dokumenterer effekt og drift.
Et særligt interessant område er en række digitale løsninger, som helt enkelt kan rulles ud i både lille og stor skala, og som kan samarbejde med eksisterende styringssystemer eller fungere på helt egen hånd.
– På stort set alle ABB-produkter er vi helt fremme i feltet, når det gælder digitalisering og muligheder for at overvåge, styre og kontrollere, siger Flemming Folkvardsen, salgsdirektør og segmentchef på ABB Healthcare.
Som eksempel fremhæver Flemming Folkvardsen test af fejlstrømsafbrydere. Her bruger det tekniske personale i dag oceaner af tid på at planlægge og udføre obligatoriske test på de op til 30.000 fejlstrømsafbrydere, der kan være på et hospital. Ofte også til gene for det sundhedsfaglige personale, som testen skal koordineres med, så den ikke får konsekvenser for patientsikkerheden.
– For at afhjælpe dette har ABB lanceret en selvtestende fejlstrømsafbryder, der tester automatisk, melder tilbage og dokumenterer testen. Testen påvirker ikke driften af hospitalet, da den gennemføres uden at afbryde strømmen. Samtidig er sikkerheden på et langt højre niveau, da testen gennemføres hver 28. dag – i modsætning til kravet om manuel test én gang om året.
Hjælp til energibesparelser
– Der er også godt nyt for alle, der skal dokumentere hospitalernes energibesparelser og levere tal til de grønne regnskaber, fortæller Flemming Folkvardsen.
– Tidligere var det nødvendigt at installere fysiske målere alle steder, hvor man skulle anvende sine målinger. Det behøver man ikke længere. Nu kan man sætte et modul ind i vores maksimalafbrydere eller på toppen af vores DIN-skinnemateriel og dermed måle, hvor strømmen bliver brugt. Og på alle enheder kan du fx få tilbagemeldinger til dit CTS-system og gemme dem i dit grønne regnskab.
Flemming Folkvardsen pointerer, at målingerne samtidig medfører, at man får en unik mulighed for at sætte ind med energibesparelser, da man hele tiden ved, hvor energien bliver brugt.
– Endelig kan målingerne også anvendes til direkte fejlfinding, da det hurtigt vil blive afsløret, hvis der fx er en utæt kompressor, der står og kører hele tiden.
KNX og Newron Solutions by ABB
– Til styring af lys, ventilation, varme, overvågning osv. har vi KNX, som ud over de oplagte besparelser i driften også er supernemt at sætte op. Enhederne defineres i et værktøj kaldet ETS, som anvendes af alle KNX-installationer, siger Flemming Folkvardsen.
– Og det leder os hen til vores nye software ”Newron Solutions by ABB”, som kan kobles ind på de såvel åbne som lukkede systemer, der anvendes til styring i dag. Den kan visualisere KNX under én brugerflade og samtidig kombineres med et evt. eksisterende BMS-system. Det geniale ved den software er, at når du fx har opsat en sengestue, så markeres den med en specifik farve, og hver gang du skal sætte en tilsvarende applikation op, så kan du bare markere og kopiere den. Du kopierer altså ikke bare den enkelte installation, men du kan kopiere hele rum ad gangen, uanset hvilke KNX-enheder det er.
– Derfor er det også meget nemmere at etablere store systemer, uden at der opstår fejl. Efterfølgende kan visualisering, alarmer og tidsprogrammer genereres automatisk ud fra rumprogrammeringen. Frihedsgraden i forhold til valg af leverandør og installatør er helt tydelig, og det samme gælder naturligvis besparelsesmulighederne, fortæller Flemming Folkvardsen.
Der er mange penge at spare
Investeringen i at få fuld digitalisering og adgang til at kunne styre, overvåge og kontrollere alle processerne på hospitalet øger omkostningen til installationen med 15 til 20 pct., vurderer Flemming Folkvardsen, men til gengæld hentes den hurtigt ind igen ved besparelser i driften.
– Tag nu også sådan noget som frekvensomformere. Den dag i dag står der mange steder ventilationsanlæg, som bare kører for fulde omdrejninger hele tiden, og så regulerer man luftmængden med et mekanisk spjæld.
– Det svarer til, at man har speederen i bund hele tiden, og at man så regulerer hastigheden på bilen med bremsen. Det siger sig selv, at det er et vanvittigt ressourcespild.
– Som én af de største i verden leverer ABB frekvensomformere, der i stedet regulerer motorhastigheden. Faktisk sælger vi på verdensplan så mange frekvensomformere, at CO2-besparelsen har samme niveau som Danmarks samlede CO2-udledning om året.
Ud over den enorme besparelse på både miljø og økonomi, forklarer Flemming Folkvardsen, at der naturligvis også her leveres data fra de enkelte enheder i installationen, så det er nemt at følge.