I starten af maj havde vi hos Eaton tre gode dage på EL & TEKNIK-messen. Det var en stor fornøjelse at komme ud og suge viden til os og ikke mindst møde alle vores kunder og partnere. På messen var der især tre ting, der stak ud.
Fremtiden er elektrisk
I lyset af den grønne omstilling kombineret med den nuværende energikrise var messen gennemsyret af løsninger til, hvordan vi skaber en mere bæredygtig fremtid baseret på el – med ladestandere, varmepumper og solceller som de helt store højdespringere.
Og selvom det nok kommer bag på de færreste, at fremtiden er grøn og elektrisk, var det alligevel overvældende at opleve, hvor meget grønne løsninger fyldte på årets messe og i folks bevidsthed. På Eatons stand bad vi blandt andet vores kunder angive, hvilke tre energiløsninger de anså som de vigtigste drivkræfter for energiomstillingen i bygninger, og her var det solceller på tag/facader, batterilagring af energi og varmepumper, der løb med de tre topplaceringer.
Massiv interesse for SF6-fri anlæg
En anden positiv tendens er, at markedet for alternativer til de SF6-fyldte anlæg i forsyningsbranchen har et stigende fokus. På vores stand var der alle tre dage decideret rift om min kollega @Henrik Wilhøft, der er ekspert i SF6-fri kobling af mellemspænding.
Det er ellers gået trægt med udfasningen af SF6 i de danske forsyningsanlæg, og her taler vi altså om drivhusgas, der er mere end 23.000 gange så potent som C02. Nølende politikere og forsigtighed i branchen i forhold til fx pris, størrelse af anlæg samt udbuddet af SF6-fri løsninger har gjort markedet tøvende over for de SF6-fri alternativer. Men meget tyder på, at det (heldigvis) er ved at vende.
Det er uden tvivl den fornyede diskussion om et totalforbud i EU, der har antændt den øgede interesse og fået flere forsyningsselskaber til at begynde at ruste sig til en SF6-fri virkelighed, hvis eller forhåbentlig når totalforbuddet bliver en realitet.
Bygninger som micro-energinet
Sidst, men ikke mindst, var lagring og distribution af strøm i fremtidens elnet også et af de store samtaleemner. På Eatons stand spurgte vi de besøgende, hvor vigtig en rolle vores bygninger kommer til at spille i fremtidens energiinfrastruktur på en skala fra et til 10. Her fik de såkaldte micro-energinet en samlet score på 8.
Selvom vores rundspørge i højere grad var en stikprøve end en egentlig markedsanalyse tør vi godt sige, at der er et opbrud på vej med den traditionelle forsyningstanke og at vi ser vi ind i en fremtid hvor bygninger i sig selv kan fungere som selvstændige små micro-forsyningsnet. Hos Eaton kalder vi det ”Buildings as a Grid”.
Efter tre dage i selskab med den danske el- og forsyningsbranche er det er min overbevisning, at vi er snublende tæt på det famøse ’tipping point’ fra sort til grøn i energibranchen.
Af Martin Skallerup, Key Account Manager hos Eaton