Han har gennem de seneste ti år måttet lægge ryg til meget, når Bodil Jørgensen har foldet sig ud og givet voksenskideballer. Og nu er den gal igen. Claes har stadig ikke fattet det, så Batteriretur er klar med en ny kampagne for at få os til at sende batterierne til genanvendelse.
I dag ryger kun cirka 50 procent den vej, hvilket betyder, at op imod 2.000 tons havner de helt forkerte stede.
De nye kampagnefilm, der lægger sig i slipstrømmen af de gamle – denne gang dog i regi af Batteriretur.
– Batteriretur er blevet etableret som en naturlig konsekvens af, at batterier i løbet af meget kort tid er gået fra at være noget i en fjernbetjening til muligvis at være nøglen til at kunne realisere visionen om et samfund, der udelukkende anvender vedvarende energi. I praksis er en af nøglerne til succes, at vi formår at øge genanvendelsen af de brugte batteriers råstoffer. Det er en opgave, som vi på vegne af medlemsvirksomhederne i Batteriretur tager medansvar for at løfte, forklarer Morten Harboe-Jepsen, direktør i Batteriretur.
Med batteriretur består returfamilien nu af fire. De tre andre er Elretur, Emballageretur og Tekstilretur,
Skideballerne gennem tiden omkring batterierne har virket – trods alt. I dag er vi blevet 25 procent bedre til at sende batterierne til genanvendelse. Det betyder dog, at det stadig kun er halvdelen, som ryger den vej. Der er stadig cirka 2.000 tons som forsvinder. Enten forbliver de folks skuffer, i de gamle apparater eller de er røget i den forkerte skraldespandt, og så vil de formentligt være brændt.
– Vi er kommet et godt stykke, men slet ikke langt nok. Der er fortsat et stort uforløst potentiale for genanvendelse af brugte batterier, som indeholder en række sjældne råstoffer, der både er ressourcekrævende og miljøbelastende at udvinde. Kan vi drive volumen i vejret, vil det betyde en stor økonomisk og miljømæssig gevinst, så derfor har vi stort fokus på at øge indleveringen af de brugte batterier, siger Morten Harboe-Jepsen.
Rundt om i landet er forskel på, hvor godt folk husker det med batterierne. Allerbedst til at sende til genbrug er Fredensborg med 0,8 kilo pr. indbygger i 2023. Det er dobbelt så højt som landsgennemsnittet.
På de næste pladser kommer Lolland (0,77), Ringkøbing-Skjern (0,75) og Svendborg (0,74)
Kilde: Batteriretur