CO2-afgiften for industrien nærmer sig med hastige skridt. Den 1. januar næste år træder den i kræft. Sammen med afgiften kommer også den såkaldte omstillingsstøtte, der er sat sammen af to støtteordninger – driftsstøtteordning og en investeringsstøtteordning.
I alt er der afsat cirka to mia. kr., hvor den ene milliard er øremærket til at understøtte driften. I den sammenhæng har Energistyrelsen inviteret til en såkaldt markedsdialog. Markedsdialogen vil give markedsaktører, herunder potentielle tilbudsgivere, mulighed for at afgive skriftlig feedback, input og anbefalinger om driftsstøtteordningen.
Hele humlen med støtten er at forhindre de hårdest ramte danske arbejdspladser i at søge mod udlandet. Det er dog ikke uden krav, at man kan få del i støtten. Et af kravene er, at de gennemføre et klimasyn. Ydermere vil støtten være begrundet i konkret teknisk omstilling og forventes at bidrage med yderligere CO2-reduktioner.
Målgruppen for omstillingsstøtten vil være CO2-intensive virksomheder inden for almindelig proces (herunder fiskeforarbejdningsindustrien så vidt muligt). Derudover er det bl.a. raffinaderier, indenrigssøfart og virksomheder med mineralogiske processer, der kan komme i betragtning. Driftsstøtteordningen vil være målrettet de virksomheder, hvor driftsomkostninger er den primære barriere for omstilling.
Materialet til markedsdialogen for den kommende driftsstøtteordning for industrien findes her.
Frist for høringssvar er den 2. september 2024. Høringssvar sendes til ens@ens.dk med kopi til antgm@ens.dk mærket “Høringssvar om driftsstøtteordning”.
Kilde: Energistyrelsen