
Tyveri af værktøj er generelt et stort problem, men nu skal et partnerskab mellem engrosvirksomheden Carl Ras og sikkerhedsekspert-virksomheden Unisecure Nordic sætte en prop i hullet.
Midlet er DNA-mærkning af kundernes værktøj. Idéen er det bliver bøvlet for tyvene. Selve indbruddet kan man jo som sådan ikke stoppe, men selv tyve lærer af deres fejl, og DNA-mærket værktøj er noget bøvl.
Unisecure Nordics DNA-mærkning går ud på, at der påføres en usynlig SelectaDNA væske på alt værktøj, der kun kan ses med UV-lys, og en mærkat med en stregkode, som politiet kan aflæse og slå op i en database fra mere end 40 lande. Bliver man som håndværker udsat for indbrud og tyveri af værktøj, kan politiet identificere og spore værktøjets ejer og gerningsstedet.
Med DNA-mærkningen kan politiet dermed bevise, hvis værktøjet er blevet stjålet, og tyvene kan herefter blive afkrævet en forklaring. Eller brugerne af værktøjet. For uden aftagere af det stjålne værktøj, er der heller ikke et marked for det.
DNA-mærkningens produkter sælges nu hos Carl Ras i alle engrosvirksomhedens 19 butikker, og Carl Ras kan som de første på markedet også tilbyde at DNA-mærke værktøjet for kunderne.
Indbrud og tyveri af værktøj er et kæmpe problem i vores branche lige nu. Som en af branchens største værktøjsleverandører og specialister ønsker vi at tage ansvar for sikkerheden af kundernes værktøj, og igennem samarbejde med Unisecure Nordic sørge for, at deres fremtidsleverancer er mærket. Vi vil hjælpe kunderne med at passe godt på det værktøj, de køber hos os, så det får en længere levetid, fortæller salgschef i Carl Ras, Henrik Bækgaard
Direktør for Unisecure Nordic, Henrik Olsen, påpeger, at alt for få håndværkere i dag får DNA-mærket deres dyre værktøj, inden uheldet er ude.
Han er derfor positiv over, at Carl Ras fremover kan servicere kunderne med DNA-mærkningen, så kunderne slipper for selv at bøvle med det:
Mange håndværkere har ikke tiden til selv at sikre alt deres værktøj med DNA-mærkningen, eller også glemmer de at gøre det, når de løbende køber nye produkter. Men hvis værktøjet stjæles uden DNA-mærkning, kan politiet ikke registrere de stjålne genstande i systemet og finde frem til ejeren. Uden beviser kan tyvene dermed beholde det hele uden at blive opdaget, fortæller Henrik Olsen, der igennem mange år har specialiseret sig i at spore stjålet værktøj og maskiner.
DNA-mærkningen er igennem mange år blevet brugt blandt private og virksomheder i eksempelvis kommuner, hoteller, supermarkeder, kontormiljøer og er i dag særligt relevant for byggebranchen.
Indbrud i det private hjem er generelt faldet efter covid-19, hvor mange har været mere hjemme. Det har til gengæld medført større aktivitet på indbrud og tyveri i varebiler og på byggepladser. Det er første gang, vi slår os sammen med en partner i byggebranchen om denne sikkerhedsløsning. Timingen til det er god nu, da produkterne i dag er anerkendt fra landets politikredse. Sammen med Carl Ras forventer vi derfor at kunne ramme en bred skare af håndværkere i byggebranchen, siger Henrik Olsen.
Kilde: Carl Ras