
I de gode gamle dage kostede en kWh. hvad den nu engang kostede. Sådan er det ikke mere – det er almen viden. Elprisen svinger, og den svinger mere og mere, viser en analyse fra virksomheden 1KOMMA5° Danmark.
Den såkaldte volatilitet er steget, og bare i løbet af de seneste fem år er elprisens volatilitet blevet treboblet. I praksis betyder det, at mange forbrugere ender med at betale mere for strømmen, fordi de bruger strøm i de timer på døgnet, hvor den er dyrest – hvilket vil sige indenfor kogespidsens timer.
– Det er ikke længere usædvanligt med både negative elpriser og markante pristoppe inden for samme døgn – og vi forventer, at udsvingene bliver endnu større i de kommende år, fortæller David Sätterman, administrerende direktør i 1KOMMA5° Danmark.
For en gennemsnitlig familie med et elforbrug på 4.000 kWh årligt kan det betyde en merudgift på spotprisen på næsten 3.000 kr. om året, hvis forbruget ligger i de dyreste timer. Hertil kommer også de nye variable tariffer – som, afhængigt af netselskabet, tilføjer mere end 110 øre pr. kWh i spidslastperioder om vinteren.
Hvis danskerne skal undgå unødigt høje elregninger, kræver det en mere fleksibel tilgang til energiforbruget – særligt i takt med, at en større andel af elproduktionen bliver vejrafhængig hen mod 2030 målet om 100% vedvarende energikilder.
1KOMMA5° peger på behovet for decentraliserede fleksibilitetsløsninger, hvor forbrugerne automatisk kan tilpasse deres elforbrug fra elnettet i takt med prisudsvingene.
– Det er præcis derfor, vi har udviklet Heartbeat AI. Den fjerner gætværk og manuelt arbejde med at følge elpriserne. Heartbeat AI sørger automatisk for, at hjemmet bruger strøm på de rigtige tidspunkter – og har oplagret strøm klar til de dyre timer. Sådan bliver forbrugeren en aktiv del af løsningen på den ubalance, grøn energi skaber i elnettet – og samtidig kan man spare tusindvis af kroner om året, påpeger David Sätterman.
Kilde: 1KOMMA5° Danmark.