Fibernet er i dag spredt ud til de fleste bygninger i Danmark, men der er stadig områder, hvor dækningen ligger under landsgennemsnittet.
Og det er ikke nødvendigvis delt op, som man kunne tro med landkommunerne som taberne og de store byer, som vinderne.
Hvordan det fordeler sig har Billig-Bredbånd.nu fået et meget godt overblik over. Besøgende på hjemmesiden har testet fibernettet på mere end 20.000 adresser i løbet af de seneste seks måneder.
På landsplan er fiberdækningen 86 procent, hvis man tager udgangspunkt i deres måling. Det betyder, at kommuner som København (79 %) og ikke mindst Odense med blot 68 % havner et godt stykke under landsgennemsnittet, mens fx Esbjerg er over landsgennemsnittet med 92 procent, og andre kommuner kommer endnu højere op, som Varde og Kalundborg, som kommer tæt på de 100 procent.
De store byer kan have en række udfordringer, som kan være med til at begrænse eller forsinke udrulningen af fibernettet.
Andels- og ejerforeninger har beslutningsprocesser, der kan trække længere ud end det fx der tilfældet i parcelhusområdet, ligesom nogle boligforeninger har højhastighedsbredbånd med COAX og internt kablede højhastighedsnet (PDS-anlæg). Det gør incitamentet til at skifte knapt så åbenlyst.
Generelt konkluderer undersøgelsen at Danmark som helhed er godt dækket med fiber, men der er stadig områder i landet, som er blevet overset – for eksempel Odense Kommune, Langeland Kommune, Struer Kommune, Randers Kommune, Lejre Kommune og Helsingør Kommune.
Se det interaktive kort over fordelingen af fibernettet
Kilde: Billig-Bredbånd.nu