
Hvor er det bedst at placere vindmøller? Det kan man se på Global Wind Atlas (GWA), som DTU har udgivet i version 3.0.
I GWA 3.0 er vindressourcerne blevet beregnet endnu mere nøjagtigt ved hjælp af de bedste tilgængelige metoder og inputdata. Vortex blev kommissioneret af Esmap til at udføre 10 års meso-skala modelsimuleringer, der dækker kloden med en opløsning på 3 kilometer. Disse meso-skala modelresultater er efterfølgende anvendt af DTU Vindenergi til at udføre mikro-skala modelberegninger med 250 meter gitterafstand.
For at give yderligere information om offshore vindressourcer, er beregningerne blevet udvidet til at omfatte offshore dækning ud til 200 kilometer fra kystlinjen. To yderligere højder er også inkluderet, så GWA 3.0 nu omfatter vindressourcedata i 10, 50, 100, 150 og 200 meter over jord-/havoverfladen. Det er nu også muligt at downloade GIS-filer for alle lag og for ethvert område.
DTU Vindenergi og Nazka Mapps har yderligere introduceret to nye funktioner i brugergrænsefladen til GWA 3.0. Den første nye funktion er et energy yield calculator værktøj, der giver brugere mulighed for at definere en vindmølle og generere GIS-data for årlig energiproduktion, kapacitetsfaktor eller fuldlasttimer. Den anden nye funktion fokuserer på det tidsmæssige aspekt af vindressourcerne og viser middelvindhastigheden efter time, måned og år. Brugere kan for eksempel kombinere denne information med lignende data for solressourcer, der er tilgængelige i det Globale Solatlas (Global Solar Atlas), til at identificere områder, hvor årstidsvariation eller døgnvariation for vind og sol komplementerer hinanden.
Kilde: DTU