Kloden står foran et totalt klimakollaps, der vil efterlade store dele af vores jord ubeboelig – eller noget i den stil.
Det handler om den voldsomme retorik, der ofte anvendes i klimadebatten. Baggrunden er alvorlig nok, for vi står med et klima, der er ved at løbe total af sporet.
Vejen til handling er bare ikke den slags voldsomme dommedagstale, mener Tinna Stengaard, projektkonsulent hos Tænketanken Prospekt. Hun står bag et notat, hvori hun påpeger, at den til tider ekstreme retorik skaber frygt og handlingslammelse.
I stedet skal vi tale håbet op
– Vi må derfor huske på og forstå, at vores, politikernes og meningsdanneres ord har stor magt. Når vi fylder samtalen med dommedagsretorik, kvæler vi håbet. Håbet er ikke en passiv forventning; det er det brændstof, der driver os til at tage handling, forklarer Tinna Stengaard.
Notatet fremhæver, at sproget skal ses som en drivkraft. Som brændstof. Idéen med notatet er da også klart. Vi skal have en retorik, der motiverer til handling, snarere end at fremkalde handlingslammelse.
– Vi er rettet mod en fremtid, der kræver, at vi taler om det, der kan gøres. Ifølge en undersøgelse fra Tuborgfondet fra september i år mener 56 % af de unge mellem 16-29 år, at fremtiden ikke rummer håb, og 36 % frygter, at forholdene vil blive værre. Deri ligger min drivkraft til, at vi skal have vendt sproget, ændret narrativet fra frygt til håb, så vi aktivt kan forme vores klimapolitik og for alvor skabe forandring både for miljøet og for de næste generationer. Mit notat er et kald til handling – et opråb, slår Tinna Stengaard fast.
Den meget konkrete årsag til ønsket om et ændret sprog ligger i konferencen “I forvalterens perspektiv – Den Grønne Dagsorden”, der finde sted den 19. november.
Formålet er at vise, at man kan tage klimaforandringerne alvorligt med positive vendinger og vække handlingen til live ved helt konkret at overgive ordet til dem, der gør noget. Dagen vil byde på inspirerende oplæg, debatter og samtaler, der udforsker, hvordan vi sammen kan forene troen på fremtiden med konkrete handlinger, der gør en forskel.
Til konferencen, som afholdes på Vartov i København, vil der være forskellige oplæg fra blandt andre klimapsykolog Solveig Roepstorff, Jesper Rønn Kristiansen, projektleder i Folkekirkens Grønne Omstilling og Susanne Guldager, dommer i DR’s sæson 2 af Danmarks næste Tøjdesigner og ejer af virksomheden La Femme Rousse.
Kilde: Tænketanken Prospekt