Ofte er der historier om, hvordan ikke mindst elbilsejere har flyttet strømforbruget efter prisen – og dermed også efter, hvor der er mest af den grønne strøm.
Nu viser en undersøgelse som YouGov har lavet for Gjensidige og NRGi, at der langt fra er alle danskere, som har taget den vane til sig. Det er faktisk over 40 procent, altså næsten halvdelen af befokningen, som ikke har flyttet forbruget.
31 procent siger, at de ikke overvejer at ændre deres strømforbrug, mens 14 procent svarer at de ikke ved, hvad de vil gøre.
Og det er halvskidt. Hvis man generelt kunne få forbruget smurt bedre ud over døgnets timer, ville det være til gavn for mange faktorer – bl.a. behovet for udbygningen af nettet.
Det kan være svært at bruge argumentet om det store, noget uoverskueligt elnet som løftestang til at få ændret vaner. I stedet plejer penge at være en god metode. Men altså ikke i dette tilfælde.
Man kan ellers spare en del af sit husholdningsbudget, hvis man flyttede forbruget – ikke mindst, hvis man flytter det væk fra kogespidsen.
– Mange tænker måske ikke over, at det kan gøre en stor forskel på elregningen, hvornår på dagen man bruger strømmen. Men med vintertarifferne er det ekstra vigtigt at flytte forbruget væk fra de dyreste timer, hvis man vil spare penge uden at gå på kompromis med hverdagen i vinterhalvåret, siger Bo Halm Andersen, energikonsulent i NRGi.
Omvendt skal man gøre det med omtanke, påpeger den anden halvdel af dem, som står bag undersøgelsen, forsikringsselskabet Gjensidige.
– Jeg har stor forståelse for, at man gerne vil effektivisere og bruge så få penge på strøm som muligt. Men samtidig anbefaler vi også, at man sikrer sig at man er hjemme, og vågen, når man fx bruger sin opvaskemaskine eller tørretumbler. Skulle uheldet være ude, og et vandrør sprænger eller en kortslutter, bør man være tæt på, så man kan handle, inden det er for sent, lyder det fra Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.
Kører man alligevel fx sin vakse- og opvaskemaskine om natten eller mens man ikke er hjemme, anbefaler Lene Rasmussen, at man har en bakke under maskinerne og har installeret en røgalarm.
Kilde: Gjensidige