Energinet forventer at bruge cirka 3,8 mia. kr. på det nordjyske elnet. Der skal både etableres i et nyt 100 km langt højspændingsnet nord og syd for Limfjorden.
Det sker med nedgravede kabler, og efterfølgende pilles nuværende elmaster og luftledninger ned. Projektet er en del af de såkaldte fremskyndelsesområder, som skal forkorte tidsplanen og sætte skub i udbygningen.
Konkret handler det 150 kV højspændingsforbindelser fra Vendsysselværket, over Klim Fjordholme til Mosbæk. Der lægges to parallelle 150 kV-forbindelser som kabler i jorden på en del af den ca. 100 km lange strækning, således at elnettet forstærkes.
Efterfølgende skal nuværende elmaster og luftledninger pilles ned. De blev sat op mellem 1967 og 1985 og er udtjente. Energinet vil også ombygge eksisterende højspændingsstationer i området, og nogle steder bygge helt nye stationer, så strømmen bedre kan fordeles rundt i området.
– Inden vi kan begynde at grave nye kabler i jorden og efterfølgende fjerne de gamle master, skal en masse planlægningsarbejde og myndighedstilladelser på plads. Vi skal fx i dialog med kommunerne, og derefter kan vi begynde at tage kontakt til lodsejere, der kan blive berørt. Jeg kan sagtens forstå, at lodsejere og naboer, når de hører om det her nye projekt, gerne vil have en hurtig afklaring af, om de eventuelt kan få nedgravede kabler på deres jord, eller at de ønsker tidsplaner for nedtagning af master. Det bliver nok i løbet af foråret og sommeren 2025, at vi kan begynde at række ud til lodsejere og naboer, siger seniorprojektleder Allan Vig Nielsen.
Projektet er en del af Den Langsigtede Udviklingsplan 2024, som Energinet fremlagde i sidste sommer. Planen peger på, at der i de kommende år og årtier både er behov for udbygning af 150 kV og 400 kV-forbindelser samt nye højspændingsstationer.
Når Energinet udbygger og forstærker eltransmissionsnettet sker det ikke kun til de aktuelle, kendte behov. Kapaciteten tilpasses, at der i fremtiden formentlig vil komme ny produktion eller storforbrug, vi ikke kender til i dag.
Omvendt kan Energinet ikke udbygge elnettet, før der er en vis sikkerhed og dokumentation for, at der bliver brug for nye kabler, luftledninger eller højspændingsstationer.
Anlægsarbejde på højspændingsstationer, kabellægning og nedtagning af luftledninger vil ske fra vinteren 2027 – 2030 , og projektet forventes at gå i drift i 2031.
Kilde: Energinet
Energinet offentliggjorde i juni Den Langsigtede Udviklingsplan 2024, som viser forventningerne til fremtidens behov, fx udbygning af solceller og vindmøller, elektrificering af industri, skibsdrift mm. Planen peger på, at der i de kommende år og årtier både er behov for udbygning af 150 kV og 400 kV-forbindelser samt nye højspændingsstationer.
Flere udbygninger på vej
Udbygningen og forstærkningen af 150 kV-nettet er et af flere skridt, der skal fremtidssikre eltransmissionsnettet i Nordjylland.
Energinet offentliggjorde i juni Den Langsigtede Udviklingsplan 2024, som viser forventningerne til fremtidens behov, fx udbygning af solceller og vindmøller, elektrificering af industri, skibsdrift mm. Planen peger på, at der i de kommende år og årtier både er behov for udbygning af 150 kV og 400 kV-forbindelser samt nye højspændingsstationer.
Der er et stort nordjysk ønske om mere elnet for at styrke erhvervsudvikling og vækst, og når Energinet udbygger og forstærker eltransmissionsnettet sker det ikke kun til de aktuelle, kendte behov. Kapaciteten tilpasses, at der i fremtiden formentlig vil komme ny produktion eller storforbrug, vi ikke kender til i dag. Omvendt kan Energinet ikke udbygge elnettet, før der er en vis sikkerhed og dokumentation for, at der bliver brug for nye kabler, luftledninger eller højspændingsstationer.
FAKTA: TIDSPLAN FOR PROJEKTET
Projektering, udbud og myndighedstilladelser – i løbet af 2025 og 2026
Miljøgodkendelse og rettighedserhvervelser – fra slut 2026 til foråret 2029
Anlægsarbejde på højspændingsstationer, kabellægning og nedtagning af luftledninger – vinter 2027 – 2030
Projektet forventes at gå i drift i 2031.