– Vi har ikke 20 år. Vi har fem, så der skal helt nye metoder og samarbejdsformer i brug som dem vi forsøger at skabe, siger Tejs Vegge, der er professor på DTU.
Tejs Vegge er en af de forskere, der får sin gang i et helt nye laboratorie, Climate Challenge Laboratory. På de et 10.000 kvadratmeter stort laboratorie samler DTU energi- og materialeforskere fra danske og internationale miljøer, som skal sætte fart på udviklingen af klimaløsninger i form af nye materialer
Her vil fysikere, kemikere, energiingeniører og mikrobiologer skal arbejde sammen med forskere fra andre fagdiscipliner samt studerende, virksomheder og andre universiteter i Danmark og udlandet for at finde nye gennembrud i den grønne omstilling.
– Med Climate Challenge Laboratory har DTU skabt et levende videnskabeligt univers, der kan rumme en betydelig forskningsindsats i nye materialer til Power-to-X-teknologier. Der er et stort behov for nye effektive, holdbare og globalt skalerbare materialer til bæredygtige processer, der kan høste, omdanne og lagre elektrisk energi fra vedvarende energikilder, siger Christine Nellemann, der er DTU’s dekan for blandt andet bæredygtighed, talentudvikling og internationale strategiske samarbejde,
Der bliver ikke ligefrem lagt begrænsninger på forskningsområderne. Her vil man bl.a. kaste sig over teoretisk forskning i elektrokatalyse. Nye materiale i solceller eller elektrolyseceller, der udnytter elektricitet til at omdanne vandmolekyler til flydende brændstoffer som brint.
Climate Challenge Laboratory indvies onsdag den 20. november.
Kilde: DTU