
Ammoniak har mange anvendelsesmuligheder. Lige fra gødning til brændstof i skibe. Derfor er produktionen også oplagt i et Power-to-X setup. Indtil nu har sådanne anlæg dog været store. Nu kan det vise sig, at mindre anlæg er på vej.
I et nyt EU-projekt, Dare2X, skal et internationalt konsortium, ledet af Teknologisk Institut, udvikle teknologien til industrien.
– Dare2X adskiller sig fra andre grønne ammoniak-projekter ved, at vi skal udvikle en proces, hvor der kan produceres fossilfri ammoniak ved lavere tryk og temperatur. Lavere temperatur og tryk forventes at gøre det rentabelt at lave mindre anlæg, der kan placeres lokalt ved vind- og solcelleanlæg og producere ammoniakken fra den overskydende energi, siger sektionsleder Christoffer Mølleskov Pedersen, Teknologisk Institut.
Dagens ammoniak er langt fra grøn. Stoffet produceres ud fra naturgas på store kemiske anlæg. Det har flere udfordringer. Dels anvender man naturgassen, hvilket ikke er optimalt i en energikrise, dels udleder processen store mængder CO2.
Alternativet er såkaldt teknisk produceret ammoniak. Det foregår ud fra brint via elektrolyse, men lider af den hæmsko, at processen skal have en stabil forsyning af energi. Og det er netop her, at tanken om at anvende overskudsstrøm fra vindmøller og solceller fejler. Det er kendetegnet ved lige præcis ikke at være stabil
– Ved at benytte plasmateknologi kan processen foregå ved lavere temperaturer og lavere tryk, og derfor vil den være velegnet til at producere i mindre og lokale anlæg, hvilket vil øge potentialet for at kunne producere ammoniak til såvel fossilfri gødning som grønt brændstof, siger Christoffer Mølleskov Pedersen.
Kigger man nærmere på produktionen af ammoniak, er den største udfordring at bryde en stærk kemisk binding i nitrogenmolekylet. Det kræver normalt en høj temperatur. Det er her, at Dare2X og bruge af plasma kommer ind i billedet
Plasma er ioniseret gas, der dannes når luft udsættes for et højt spændingsfelt. Ved at arbejde med plasma i Dare2X er det nemmere at bryde bindingen i nitrogenmolekulet og med den rette katalysator kan reaktionen foregå ved stuetemperatur.
I projektet skal Teknologisk Institut udvikle og producere de katalysatorer og materialer, som skal gøre produktionen af ammoniak mulig ved lavere temperaturer.
– Perspektiverne ved en decentral produktion af ammoniak fra vedvarende energi er store. Dels kan man producere gødning til fødevareproduktion uden naturgas. Desuden har den grønne ammoniak et stort potentiale som afløser for sort brændstof til skibe. Men forudsætningen er, at det kan produceres i mindre anlæg tæt ved havne, og den udfordring kan Dare2X løse, siger Christoffer Mølleskov Pedersen.
Kilde: Teknologisk Institut