Når man taler om fremtidens energi kan er det svært at komme uden om Power-to-X. Og det vil man heller ikke på Sjælland. Tværtimod vil en række sjællandske virksomheder kaste sig ind i teknologien i form af projekt PtX Cluster Zealand.
Det helt balsale mål er at få PtX op i skala og ned i pris. Håbet er, at man vil være i stand til at reducere omkostningerne ved teknologien med helt op til 20 procent.
Projektet består af otte hovedaktiviteter, der alle handler om hoved- og sidestrømmene til Power-to-X-produktion.
En del af PtX Cluster Zealand-projektet handler om at undersøge kobling af de nye Power-to-X-teknologier til den eksisterende Kalundborg Symbiose, hvor industrivirksomheder i mange år har samarbejdet om at dele ressourcer som energi, vand og restmaterialer.
– I Kalundborg har vi arbejdet med grøn symbiose på tværs af sektorer i over 50 år. De erfaringer bygger vi videre på nu. Et eksempel på det er fx vores biotech-industri, der kan udnytte ilten fra elektrolysen, som bliver brugt til produktionen af den grønne brint. Power-to-X kan blive et nyt, klimateknologisk væksteventyr på Sjælland, som vi er stolte af at understøtte, siger Christian Beenfeldt, projektdirektør i Knowledge Hub Zealand, der er en af de projektledende organisationer i PtX Cluster Zealand sammen med Energy Cluster Denmark og Erhvervshus Sjælland.
En af de medvirkende virksomheder er Dynelectro fra Viby, der i PtX Cluster Zealand skal bygge en elektrolyseenhed hos Kalundborg Forsyning. Det fortæller Søren Højgaard Jensen, CEO i Dynelectro.
– Vi vil bygge en containerbaseret prototype med en kapacitet på op til 100 kW, der er et vigtigt skridt på vejen mod endelig kommercialisering af vores teknologi. Det globale mål for produktion af grøn brint er kæmpestort frem mod 2050 – markedet er nærmest uudtømmeligt – så for os handler det om at trykke pedalen i bund nu til gavn for vores forretning og for klimaet, siger Søren Højgaard Jensen.
Ifølge ham vil det globale marked for produktion af grøn brint have en samlet værdi af 630 mio. euro i 2050.
PtX Cluster Zealand er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med 24,5 mio. kroner fra REACT-EU-programmet. De sjællandske virksomheder Dynelectro, Unibio, Nordphos, Algiecel og G2B er med i projektet. Derudover medvirker flere forsyningsselskaber, Ørsted, Evida, Kalundborg Forsyning A/S, DTU, Gas Storage Denmark, Knowledge Hub Zealand, Energy Cluster Denmark og Erhvervshus Sjælland.
Kilde: Energy Cluster Denmark