
Målet for Schneider Electrics Smart Factory i Ringsted var at være CO2-neutral i 2029. Men det er gået langt hurtigere for virksomhedens produktionsfabrik.
Allerede her i 2025, fire år før tid, er målet nået
Det store spring er sket, fordi fabrikken bliver koblet op til det lokale fjernvarmenet i Ringsted, hvor overskudsvarme fra fabrikkens maskiner sendes ud til fjernvarmenettet.
– Det er simpelthen helt fantastisk, at Schneider Electric nu har skabt en CO2-neutrale fabrik, og at vi derudover indfrier vores målsætning hele fire år før planlagt. Fabrikken er et vigtigt led i vores mission om at fremme den grønne omstilling i Norden, og dermed både en milepæl for os og samfundet, siger Corentin Neuville, der er direktør for Schneider Electrics fabrik i Ringsted.
For over 20 år siden traf Schneider Electric et strategisk valg om at gå væk fra
højspændingsledninger og betjening af kraftværker til at fokusere på datacentre, lagring af solcelleenergi og grønne løsninger, der skal gøre verden mere elektrificeret, energieffektiv og digital.
Siden arbejdet med at opnå CO2-neutralitet startede i 2010, har Schneider Electric gradvist taget sin egen medicin i al den tid, projektet har stået på.
Foruden udskiftning til LED-belysning, indførelse af vandkølingssystem og en implementering af energiforsyning fra grønne energikilder som sol- og vindenergi til fabrikken, har Schneider Electric anvendt deres egen software i form af EcoStruxure og Ressource Advisor til at monitorere og optimere arbejdet.
Det betyder, at den globale energioptimeringsspecialist nu sidder på en stor mængde viden, de glæder sig til at dele ud af.
– Vi har taget vores egen medicin, og det skaber naturligvis stor værdi for os, men det skaber i høj grad også værdi for samfundet, da vi nu kan udbrede den viden, vi har tilegnet os, til andre sektorer. Men vi er ikke færdige med at lære. Vi er allerede godt i gang med at sænke udledningerne yderligere og gøre fabrikken helt emissionsfri, hvilket vi forventer sker inden for ganske få måneder, siger Corentin Neuville.
Og det er ikke uden grund, at Schneider Electric har placeret og fastholder produktionen af blandt andet LK FUGA-brandet på Ringsted-fabrikken.
– Ud fra et økonomisk perspektiv er Danmark dyr, hvis man sammenligner lønninger og produktionsomkostninger med andre lande i Europa. Til gengæld er Danmark langt mere fremme inden for bæredygtige teknologier, og hvis vi kigger på udledning af CO2, kan vi ikke ligge meget bedre, siger Corentin Neuville og giver som eksempel, at det koster et ton CO2 at transportere et tons varer fra Kina til Danmark, mens det kun koster 12 kilo CO2 per tons varer at få det transporteret fra fabrikken i Ringsted rundt i Danmark og dele af Skandinavien.
Kilde: Schneider Electric