Strømmen i de danske stikontakter er i stigende grad baseret på vedvarende energi, og det passer godt til de fleste danskere. Faktisk foretrækker flere end hver tredje dansker, at deres elaftale er baseret på vedvarende energikilder som vind og sol.
Men trods, at vi generelt går ind for grøn strøm, ved cirka halvdelen af forbrugerne ikke, om deres egen aftale understøtte grøn strøm.
Det viser en analyse foretaget af YouGov for Gjensidige og NRGi.
– Som energikonsulent er det først og fremmest positivt at se, at så mange danskere ønsker, at deres strømforbrug dækkes af eksempelvis sol og vind. Og hvis man er i tvivl om, hvordan ens elaftale er skruet sammen, kan det være en oplagt idé at kigge den igennem, så man har en aftale, der passer til husstandens behov, forklarer Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi.
Grøn eller ej er dog ikke nødvendigvis det vigtigste. For omkring 30 procent er det prisen, som er afgørende for deres valg af el-aftale.
Den tilgang forstår Bo Halm Andersen godt, men han påpeger, at de prisbevidste forbrugere trods alt burde kigge lidt på udgiften ved at vælge den grønne strøm.
– For mange husstande vil det ofte være en overskuelig udgift at vælge en elaftale, hvor strømforbruget dækkes af vedvarende energikilder. Og har man samtidig en variabel elaftale, kan man med gode sparevaner både spare på elregningen og samtidig støtte den grønne omstilling, siger Bo Halm Andersen.
Elselskaber kan have forskellige måder at skrue udgiften til den grønne strøm sammen på, men ofte behøver grøn strøm ikke at koste mere cirka 100 kr. ekstra om året ved et forbrug på det gennemsnitlige 4.000 kWh.
Kilde: Gjensidige