I løbet af sommerferien kom Viking Link, verdens længste jævnstrøms-søkabel, mellem Danmark og England, et stort og vigtigt skridt tættere på den endelige afslutning.
Det gælder arbejdet med at lægge og forbinde kablet i Nordsøen. Den sidste sektion af det undersøiske kabel blev installeret 172 km ud fra den danske kyst i tysk og hollandsk farvand, og tog flere dage at fuldføre.
Arbejdet involverer en højtspecialiseret kabellægningsproces, hvor en sektion af kablet tages op fra havbunden og forbindes med en ny sektion – tråd for tråd – før det samlede stykke geninstalleres på havbunden ved at spule det ned under sandet, sådan at det ligger i en dybde hvor det er sikkert beskyttet.
– Kabelinstallationen på havet er en yderst specialiseret og teknisk vanskelig proces at udføre, og der har derfor været mange kompetencer og mange mennesker i spil på sådan en opgave. Både den konkrete opgave med at installere den sidste forbindende sektion af kablet, men også i det samlede projekt. Vi har over en periode på 3 år installeret og forbundet mere end 615 km søkabel – somme tider har bølgerne gået højt og vi har været under tidspres fra start af, og jeg er derfor enormt stolt over det arbejde vi som hold og team har udført, og at vi har været alle mand på dæk – så at sige – over en lang periode, siger siger senior projektleder for kabelprojektet på Viking Link, Daniel Johan Brøndum.
Med flueben ved den opgave er kablet nu fuldt etableret fra Revsing ved Vejen, gennem den jyske muld, hen over havbunden, og hele vejen til Bicker Fen i det nordlige England. Projektet skaber en ny elmotorvej, der kan eksportere og importere strøm via en 1400 MW forbindelse, svarende til mere end 1,4 millioner husstandes elforbrug.
Arbejdet med at lægge og forbinde kablet i Nordsøen er i hele projektets forløb udført af den italienske kabelproducent Prysmian.
Kablet er i sin helhed 765 km langt. Hele projektet har kostet 13 mia. kr., og ventes at stå helt færdigt ved udgangen af i år.
Kilde: Energinet