
Mange såkaldte hjemmevirksomheder, altså virksomheder, der har virksomhedsadresse på en privat bopæl, føler sig fuppet, når de indgår aftaler omkring el. Humlen er, at de indgår en erhvervsaftale og ikke en privataftale. Og det kan være en dyr forskel.
– Der er forskel på dine rettigheder afhængigt af, om du indgår en aftale som forbruger eller som erhvervsdrivende. Som forbruger er du dækket af de forbrugerbeskyttende regler, der eksempelvis giver dig 14 dage til at fortryde et køb, der er indgået via telefon eller nettet, siger souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann og tilføjer:
– Modsat forbrugeraftaler kan erhvervsaftaler være meget svære at komme ud af igen. Bindingsperioden kan være flere år, og det kan koste flere tusinde kroner i gebyr at opsige aftalen, inden den udløber.
Det er en del ikke klar over, og Ankenævnet på Energiområdet modtager jævnligt henvendelser fra hjemmevirksomheder, som klager over, at de er blevet bundet til en langvarig erhvervsaftale på el, som de ikke kan opsige. Men der er intet at komme efter for den lille virksomhed. Aftalen gælder og derfor bliver klagerne afvist.
– Det vigtigste råd er, at man aldrig takker ja til noget uden at kende de præcise betingelser for aftalen. Få alting på skrift, før du accepterer tilbuddet, og husk på, at en mundtlig aftale er lige så bindende som en skriftlig. Du kan derfor hurtigt blive bundet til noget, som er svært at opsige igen, påpeger Susanne Aamann.